Történelem

A Teton-gát katasztrófája -1976

1976. június 5., szombat. Az USA Idaho államának Teton nevű, 81 mérföld hosszú folyója áttöri az épülő gátat, és hatalmas pusztítást végez a területen. A katasztrófában 11 ember veszítette életét. Mai visszaemlékezésünk ezt az eseményt járja körbe.

teton_dam_sequence_13.jpg
bddc0960-54eb-4b2d-975b-3fff1a410d67image3.jpg

 Idaho állam, Teton folyó

Mivel az Egyesült Államok Idaho állama sokszor szenvedett súlyos szárazságoktól, így már az 1930-as évektől igyekeztek erre a problémára megoldást találni. Három évtized sikertelen pályázatai után végül 1963-ban született javaslat egy gát megépítéséről, amelyet a kongresszus a következő évben el is fogadott.

Ugyanakkor a 94 méter magas, 1 kilométer hosszú gát tervezését és építését is számtalan tényező akadályozta. Már 1971-ben, az építkezés első szakaszában is számos nehézség kísérte a kivitelezést: vizsgálatok jelezték, hogy a környék tektonikailag aktív és a vulkanikus kőzetek nagy áteresztőképessége miatt gondok lehetnek a későbbiekben a gáttal. 

1973-ban újabb problémák merültek fel, amikor az építkezés ezen szakaszában a gát jobb oldalán függőleges, több tíz méteres repedések jelentek meg. A problémát végül az üreg feltöltésével oldották meg, de már ekkoriban is napvilágot láttak olyan vélemények, melyek szerint kockázatos egy ilyen építmény erre a szakaszra.

teton31.png

teton21-250x212.png

A gát építése

Végül a gátat 1975 novemberében adták át és nem sokkal később megkezdődött a tározó feltöltése. Az ilyenkor szokásos, 0,3 m/nap mennyiséget azonban a kedvezőtlen téli időjárás okozta csúszás miatt 1976 tavaszán előbb a duplájára, majd a négyszeresére emelték.

1976. június 3-án szivárgásokat észleltek több helyen is, de a vizsgálatok nem ítélték ezeket veszélyesnek, mondván földes gátaknál nem ritka a szivárgás. Így érkezünk el a katasztrófa napjához.

Június 5-én szombaton reggel 7:30-kor újabb szivárgásokat észleltek, amelyekből zavaros víz folyt le a gáton és amely 9:30-ra már kezdte kimosni a töltést. 10:15-kor már egyre több helyen észlelték a szivárgást, amelyeket még megpróbáltak buldózerekkel betömni, de ekkora már ez lehetetlen feladatnak bizonyult. 11:15-kor született döntés a környék kitelepítéséről.

11:55-kor bekövetkezett a katasztrófa:

14.jpg

15.jpg

16_1.jpg
16.jpg

 Több mint 50 000 köbméter víz folyt át a gáton másodpercenként, és 11:57-re a teljes tározó összeomlott

A kiömlő rengeteg víz több települést is veszélyeztetett, a hatóságoknak 20 percük volt a mentés előkészítésére – mintegy 35 ezer embert érintett a katasztrófa a környező településeken. 

A pusztítás képei:

47.jpg

  Az építkezésről és a katasztrófáról szóló videók: 

Számos vélemény, vizsgálat látott napvilágot az eset után, a legvalószínűbb szerint belső repedések okozta hidraulikus törés volt a kiváltó ok, amely sokak szerint tervezési hiányosságokból adódhatott. A gát tervezői figyelmen kívül hagyták a környék geológiai adottságait, amelyről a későbbiekben ebből kifolyólag a kivitelezés mérnökei sem értesültek.

A katasztrófában 11 ember halt meg, 733 lakás vált lakhatatlanná, és több mint 100 ezer hektárnyi termőföld vált használhatatlanná. A gátat a későbbiekben már nem kísérelték meg újjáépíteni. 

usbr_gov.jpg

 A gát maradványa napjainkban

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük