Történelem

Akik túl korán elmentek

A halál sohasem jön jókor, de különösen fájó az olyan fiatalon meghalt zenészeknél, akikben még érezhetően sok dal maradt. Ebben a válogatásban olyan zenészeket szedtünk össze, akik vagy nagyon fiatalon mentek el, vagy már kicsit idősebb korban, de korántsem befejezett életművel a hátuk mögött.

2Pac vagy Tupac Shakurt 1996. szeptember 13-án lőtték le egy éjszakai koncertre tartva. A népszerű rapper mindössze 25 éves volt.

 

Michael Jacksont senkinek sem kell bemutatni, az 1980-as évek popzenéje elképzelhetetlen lett volna nélküle. A 2000-es években pénzügyi gondjai adódtak, s épp a visszatérésén dolgozott, amikor 2009. június 25-én szervezete összeomlott a nyugtatók és fájdalomcsillapítók halálos kombinációja alatt. Mindössze 50 éves volt.

 

A Nirvana egyértelműen divatba hozta a grunge stílust a Smells like teen spirit című számával, azonban a sztárságot az együttes frontembere, Kurt Cobain nehezen bírta. Mindössze 27 éves volt, amikor 1994. április 5-én öngyilkos lett.

 

Jimi Hendrix szintén 27 évesen hunyt el, de máig az egyik legnagyobb rockgitárosként tartják számon. 1970. szeptember 18-án álmában halt meg, a bevett altatók és a nagy mennyiségű alkoholtól saját hányásába fulladt bele.

 

Bár Whitney Houston is 50 évesen halt meg, kétség sem férhet hozzá, még nagyon sok dallal megörvendeztethette volna a rajongóit. Az egyik legtöbbet díjazott női előadó 2012. február 11-én fulladt bele egy szállodai fürdőkádba, köszönhetően a gyógyszerek és a rájuk elfogyasztott alkohol kombinációjának.

 

Bár a Király már 40 éve halott, máig mindenki ismeri az Elvis Presley nevet. A rockability elterjesztője 1977. augusztus 16-án, mindössze 42 évesen távozott az árnyékvilágba, a nyugtató hatású gyógyszerek túladagolása miatt.

 

A válogatásunkból természetesen John Lennon sem maradhat ki, aki a The Beatles-ben játszó társaival együtt alapvető hatást gyakorolt a rockzene, s úgy általában, a mai zenei stílusok fejlődésére. Békeaktivistaként is komoly munkát végzett, mégis mindössze 40 éves volt, amikor 1980. december 8-án lelőtték. Elmebeteg gyilkosa, Mark David Chapman azóta is börtönben van.

 

Bob Marley minden idők leghíresebb reggae zenészeként komoly hatást gyakorolt mind a zenei, mind a kulturális életre. Azóta is raszta hajat és jamaicai színekben pompázó sapkát hordanak követői. 1977-ben rákot fedeztek fel a szervezetében, de tovább folytatta fellépéseit. Szervezete 1981. május 11-én, mindössze 36 évesen adta fel a harcot.

 

Freddy Mercury-t sem kell bemutatni senkinek, pedig már 26 éve nincs közöttünk. A Bohemian Rhapsody, a Radio Ga Ga, a We Are the Champions és másik kismillió sláger énekese máig az egyik legkedveltebb énekes a világon. 1991. november 24-én, csupán 45 évesen halt meg az AIDS szövődményeitől, megfosztva ezzel minket újabb 45 évnyi brilliáns életúttól.

A következő videó a LIVE AID koncerten készült 1985-ben, amit a kritikusok egyértelműen a Queen és Mercury pályája csúcsaként tartanak számon:

 

Jim Morrison igazi művész volt, a The Doors frontembereként egy csapásra kedveltté tette a pszichedelikus rockot, ami máig népszerű. Aki nem hiszi, az hallgassa meg a Riders on the Storm című számot, s rögtön megérti, miért kedvelték annyian ezt a típusú zenét az 1960-as években. Jim 27 évesen, 1971. július 3-án hunyt el, a szállodája fürdőkádjában találtak rá. A halál hivatalos okaként szívinfarktust jelöltek meg.

 

Luke Kelly ír zenész a The Dubliners zenekarral tette népszerűvé az ír népzenét, egyik legnagyobb slágerük a The Springhill Disaster című szám volt. Az énekes 1980. június 30-án összeesett a színpadon, s agydaganatot diagnosztizáltak nála. Több műtét után végül 1984. január 30-án, 43 évesen hunyt el.

 

A hírlevél feliratkozóknak ajándék privát bejegyzések

[mc4wp_form id=”12063629″]

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük