Mindennapok

Hogyan terjedt el a mágnestábla?

A mágnestábla, vagy angol nevén a whiteboard ma már a legtöbb iskolában és irodában megtalálható. Nagyon kényelmes, jól kezelhető megoldás az információk közös megosztására, s ma már számos méretben és kivitelben érhető el.

De hogyan jutottunk el a klasszikus tábláktól a mágnestáblákig? Mikor terjedtek el robbanásszerűen?

1950-es évek: a mágnestábla kifejlesztése

A mágnestábla megjelenését főleg a kényelem motiválta, hiszen az elődnek számított klasszikus táblák nagyon koszolódtak, minden krétaporos volt, és gyakran be kellett nedvesíteni a megfelelő használathoz. Aki volt iskolás, s ott még naponta lemosta a táblát, emlékszik, hogy ez nem is olyan könnyű feladat!

Az első mágnestáblák is hasonlóan működtek, ezeket vizes ronggyal lehetett letörölni. Így nem is robbantak be a piacra, míg 1975-ben ki nem fejlesztették a letörölhető filceket. Ezeket a whiteboard név után whiteboard markernek nevezték el, s tintájukat könnyen el lehetet távolítani a tábláról.

De hogy neveket is társítsunk ehhez a mindennapi hasznos dologhoz, a szakma egy Martin Heit nevű fotósnak tulajdonítja a mágnestáblát. Ő a telefonban gyakran egyeztetett az ügyfeleivel, s a megbeszélteket a filmek negatívjaira írta egy filccel. Ez jó megoldás volt, mert könnyen le lehetett törölni, de a negatívok elég kis helyet hagytak az írásra. Martin így hamarosan elkészítette az első whiteboardot a telefonja mellé, melyet be is akart mutatni a nagyközönségnek. A bemutatóterem azonban a show előtti éjjel leégett, a feltaláló pedig eladta ötletét a Dri-Mark cégnek. Ez a vállalat azóta is létezik, s az oktatásban hasznosította a szabadalmát.

Mágnestábla és székek
Mágnestábla nélkül már egyetlen iroda sem működhet

Albert Stalliont is gyakran említik, mint a mágnestábla feltalálóját. Ő az 1960-as években egy acélgyártó cégnél dolgozott, ahol tűzzománcot gyártottak. Az egyik megbeszélésen felvetette, hogy a tűzzománc nagyon jó lenne az irodákban alkalmazott hagyományos táblák felváltására, de akkor még senki sem vette komolyan. Megalapította tehát saját cégét, MagiBoards néven.

1975-ben pedig Jerry Woolf kifejlesztette a táblafilcet, mely nem mérgező tintájával úgy tudott írni a mágnestáblákra, hogy azok anyagát nem károsította. A whiteboardok igazi menetelése azonban az 1990-es években kezdődött meg, amikor szinte átvették az uralmat az oktatásban és az irodákban. Elsődlegessé vált az egészség, s a hagyományos táblák krétaporát egyre kevésbé tolerálták az emberek.

Napjainkra a mágnestábla már szinte egyeduralkodóvá vált, hiszen könnyen tisztítható és kezelhető megoldást jelent az oktatásban és az irodai kommunikációban egyaránt. Mivel számos méretben elérhető, így mindenki a neki tetsző változatot választhatja ki a nagyszerű kínálatból.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük