Mindennapok

Megállítótábla – ki találta ki ezt a hirdetési formát?

A megállítótábla minden városkép szerves részét képezi, hiszen ezzel a legkönnyebb megállásra bírni a vendégeket, akik aztán az ajánlatokat látva be is térhetnek az üzletbe. A működése pofon egyszerű, két táblát kell felül valahogyan összefogni, lábakat szerelni rá, s máris indulhat a promóció!

A megállítótábla megszületése

A megállítótábla megszületésére többféle magyarázat is létezik, egyes történetek a 13. századi Angliába visznek vissza. Itt 1221-ben egy angol kávézótulajdonos jött rá arra, hogy ha megállítótáblát tesz ki az üzlete elé, akkor sokkal könnyebben eléri a vásárlóit.

Középkori vendéglő
A megállítótábla első említését 1221-re teszik

Így is tett, s a táblán minden nap bemutatta az aznapi ételeket. A próbálkozását siker koronázta, számos vendéget szerzett ezzel az eszközzel. Öregkorára, hogy legyen pénze, mások számára is készített megállító táblákat. Ezek is szépen fogytak, így egy idő után már egy segítőt is fel kellett vennie a táblák elkészítésére.

A modern kori megállítótábla

A táblák további sorsa ismeretlen, a 19. században bukkantak fel újra, mint kiváló hirdetési forma. Akkoriban egyre több cég próbálta megszólítani a vásárlókat, s erre egy kiváló eszköz volt a táblák felhasználása.

Elterjedt egy speciális változata is, ahol a táblákat egy-egy ember vette magára, s a testén hordozva járt-kelt a tömegben. Ők élő hirdetőoszlopként szolgáltak, s mivel mindig oda lehetett irányítani őket, ahol a legnagyobb tömeg volt, így hatékonynak bizonyultak.

A jelenség felbukkant a populáris kultúrában is, számos dal és film készült Sandwich Man címmel.

A megállítótábla napjainkban

Napjainkra a szendvics emberkék eltűntek, a megállítótáblák viszont itt maradtak a mindennapjaink részeként. Ezek a modern eszközök már bírják az időjárás viszontagságait, könnyen cserélhetőek rajtuk a poszterek, és minőségi kivitelük nem hat zavaróan az utca forgatagában.

Modern megállítótábla napjainkban
Így néz ki egy modern megállítótábla

Egy megállítótábla még mindig az egyik legjobb eszköz arra, hogy a vásárlók megálljanak egy pillanatra, elolvassák az ajánlatot, s az üzletbe betérve vásárlókká váljanak.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük