Mindennapok

A webshop szövegírás kialakulása

Ez a cikk egy nem egy szokásos történelmi témájú cikk lesz, hanem technológiatörténetről szól, azon belül is a 21. század egyik fontos tudományáról, a keresőoptimalizálásról.

A webshopok ma már mindenhol ott vannak, így az egyre telítődő piacon nehéz megtalálni azt a réspiacot, ahol még esély van a belépéshez. A már régóta meglévő szereplők sokkal erősebb SEO pozíciókkal rendelkeznek, így az új versenytársaknak minden tudásukat be kell vetniük a sikerért.

Webshop SEO, webshop keresőoptimalizálás, webshop szövegírás

Egy új webshopba kétféleképpen lehet forgalmat terelni:

  1. Google vagy Facebook hirdetésekkel: ezek egyre drágábbak, ráadásul a hirdetési keret kimerülésével azonnal leáll a látogatók érkezése a webshopba
  2. Keresőoptimalizálással: ez egy lassabb folyamat, de a rá elköltött pénz hosszú távon szállítja a látogatókat

A webshop SEO egyik fontos eleme a webshop szövegírás. A webshopok legtöbbször úgy készülnek, hogy egy ingyenes vagy fizetős webshop szolgáltatásba feltöltik az eladásra kerülő termékeket.

Néha manuálisan, néha a nagykereskedő biztosítja azt a fájlt, amit csak „meg kell etetni” a webshop szoftverrel. Ilyenkor a fájl tartalmazza a termék nevét, képét, de gyakran még egy alap leírást is.

Webshop szöveg írása egy laptopon
Érdemes saját termékleírásokat és kategórialeírásokat készíteni, ez a webshop SEO alapja

És itt jön képbe a probléma. Ha 100 kiskereskedő kapja meg ugyanazt a fájlt, akkor 100 ugyanolyan weboldal lesz az interneten, ugyanolyan képekkel, leírásokkal és terméknevekkel. Maximum az eladási ár lesz mindenhol más.

A Google pedig nagyon nem szereti, ha a weboldalak ugyanúgy néznek ki, ezt másolt tartalomnak vagy duplikált tartalomnak hívja, és nem szállít rá látogatót. Mi akkor a megoldás?

Így működik a webshop szövegírás

A megoldás az, hogy minden egyes termékre egyedi szöveget kell írni. Majd ezután a kategóriaoldalakra is, s ezeket linkekkel és megfelelő szövegezéssel egybekapcsolni.

A feladat bár egyszerűen hangzik, mégsem az. Egy-egy webshopban akár több ezer termék is lehet, ezek mindegyikéhez szöveget írni sok idő és/vagy pénz kell. Ha erre nincs mód, akkor ki kell választani a legfontosabb/legtöbb profitot hozó termékeket, s azokkal elkezdeni a munkát.

A szöveg mellett fontos még, hogy ki legyenek töltve a webshop meta cím és meta leírás részei, ezekkel is a Google keresőből érkező látogatók számát lehet növelni.

Webshop szöveget bárki írhat, érdemes azonban mégis profi szövegíró vállalkozásra bízni. Ők tapasztalattal rendelkeznek a területen, így kulcsszavakkal megtűzdelt webshop szöveget tudnak készíteni.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük