Történelem

Mögé nézünk – 1

Jackie Kennedy véres kosztümje

„Új sorozat indul nálunk ma egy új szerzővel. Pál Bálint angol-történelem szakos tanár, aki szívesen írna blogba, amit természetesen lelkesen támogatok. Szenvedélye a hidegháború korszaka, mai képünk is ebben az időben készült” – Jtom

Látszólag egy repülőgép belső és esküre emelt kéz. A hozzáértőbbek tudják, hogy az évszám 1963. Lyndon B. Johnson – az Egyesült Államok 36. elnöke – teszi le esküjét sebtében az Air Force One fedélzetén a Kennedy merénylet után alig két órával. De ha jobban megnézzünk a képet sok minden van mögötte. Több, mint ami látszik, és ez néha sokkal izgalmasabb, mint maga a fotó.

lyndon_b_johnson_taking_the_oath_of_office_november_1963.jpg

A képen Lyndon B. Johnson amerikai elnök teszi le hivatali esküjét, mindössze két órával azután, hogy elődjét, John F. Kennedyt halálos lövés érte. A kép készítője az akkor 43 éves Cecil W. Stoughton volt, aki a Fehér Ház fotósaként dolgozott, és elkísérte Kennedyt dallasi útjára. Ez a fotó bizonyult élete legfontosabbikának, pedig előkészítéséhez mindössze néhány perce volt. Amint értesült arról, hogy Lyndon Johnson elhagyja Dallast, hogy az elnöki repülőgéppel Washingtonba utazzon, Stoughton is végigszáguldott a városon. Ahogy felért a repülőgépre, Malcolm Kilduff (a képen háttal), a Fehér Ház sajtófőnöke, észrevette őt és így szólt hozzá: „Hál’ istennek, hogy itt vagy Cecil, az elnök a gépen fogja letenni az esküt, és Te fogod csinálni a fotókat!“. Mindössze néhány perccel azelőtt sikerült odaérnie, hogy az eskütétel elkezdődött volna. Az Air Force One elnöki különgép szűkös helyiségében huszonhét ember zsúfolódott össze. Stoughtonnak sikerült beküzdenie magát az egyik sarokba, ahonnan aztán a kép is készült. Még az utolsó pillanatban szólt Jackie Kennedynek, hogy álljon közelebb a fényképezőgéphez, azért, hogy kosztümjének véres foltjai ne látszódjanak.

Az elnök jobbján Mrs. Johnson (becenevén Lady Bird) áll, aki abban a pillanatban vált First Ladyvé. Ennek nyomán a képen mintha halvány elégedettség is tükröződne a szemében (egy másik – az eskü előtti pillanatokban készült  – fotón [lejjebb] még mosolyog is). Később tragikusként és kaotikusként írta le az eseményeket:

„mintha nem is velünk történt volna, mintha egy színházi játék szereplői lettünk volna.“

A legnagyobb érzelmi töltettel bíró esemény viszont a kép elkészülte és a beiktatás után történt. Johnson elnök és Lady Bird felhívta John F. Kennedy édesanyját, hogy tudassa vele, hogy fiát halálos lövés érte. Beszámolók szerint Johnson jobban kezelte a merényletből adódó politikai viharokat, mint az ehhez hasonló érzelmileg megterhelő helyzeteket. Miután Johnson tudatta a szomorú hírt az édesanyával,

„mintha forró krumpli lett volna a kezében, úgy dobta át a kagylót a feleségének“.

Lady Birdre hárult a feladat, hogy nyugtassa és vigasztalja a gyászoló anyát. Azért, hogy a sokkoló eseményeket képes legyen feldolgozni, Lady Bird diktafont ragadott, és felvette gondolatait.

A hangfelvétel ITT meghallgatható.

Johnson – vagy ahogyan az Államokban hívták LBJ – az esküt egyébként nem Bibliára tett kézzel, hanem egy – a Szentírásnak gondolt – hamarjában kerített imakönyvre téve tette le. Ezt a súlyosnak mondható tévedést a második – némiképp hivatalosabb – beiktatásán korrigálták. A képen szereplők egynémelyike is megérdemli hogy megemlítsük. Az ajtókeretben bal oldalt Roy Kellermann ügynök látható félig-meddig. Az ő füle mellett is süvítettek a golyók, amik JFK életét kioltották, hiszen Kellermann az elnöki autóban utazott Kennedy előtt ülve.

Ott van még Jesse Curry dallasi rendőrfőnök (Johnson keze épp kitakarja), akit sokan tartottak hibásnak a merénylet után az elégtelen rendőrségi biztosítás miatt, és a későbbi Oswald ellen elkövetett sikeres gyilkossággal kapcsolatban pedig egyenesen alkalmatlansággal vádolták, hiszen a rendőrség épületében dördült el a végzetes lövés.

Még két fotó a eseményről:

 

 

Források: 

Steven M. Gillon-The Kennedy Assassination -24 Hours After – Lyndon B. Johnson’s Pivotal First Day as President

 
 

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük