vízvezeték szerelés
Mindennapok

Ne essünk pánikba csőtörés esetén!

A csőtörés általában mindig úgy érkezik, mint egy nem várt vendég. Azt is mondhatnánk, hogy úgy kell, mint egy púp a hátunkra. De sajnos ez nem választás kérdése. Egyszerűen csak megtörténik, és mi ott állunk teljes kétségbeesésbe zuhanva.

Szinte hirtelen fel sem tudjuk fogni, hogy mi történt, máris zúdul ránk a víz. Vagy épp arra megyünk haza, hogy a lakásba belépve iszonyat bűz fogad, és nincs egy talpalatnyi száraz hely, ahova letehetjük a lábunkat. Na, ekkor tudhatjuk, hogy sikerült kifognunk ezt a mindenki által rettegett meghibásodást.

Ne essünk pánikba!

Ilyenkor az ember hajlamos pánikba esni, de mi ne tegyük! Próbáljuk meg felmérni a helyzetet, és haladéktalanul megkezdeni a kármentést még azelőtt, hogy egy szerelőt hívnánk. Ugyanis a második lépés mindenképp egy profi szakember megkeresése lesz.

Az a szerencsénk, hogy az Internet a segítségünkre van, mert ott biztos, hogy megtaláljuk egy vízvezeték szerelő elérhetőségét.

Az első lépés

Az első lépés az, hogy a központi vizet azonnal zárjuk el a lakásban. Ezáltal kevesebb feleslegesen elfolyó vizet kell majd kifizetni, illetve feltakarítani.

Ha az otthonunkban villanybojler szolgáltatja a meleg vizet, akkor ne felejtsük el azt is kikapcsolni. Enélkül a bojler fűtőrendszere kiszárad, ami a pumpa kiégéséhez vezet. Ebben az esetben a bojlert is javíttathatjuk, rosszabb esetben cserélni kell majd.

Ha a repedés olyan helyen van, ami szemmel látható, illetve elérhető, akkor próbáljuk meg valahogy beragasztani, esetleg erősebb anyagcsíkkal, pl. vászonnal átkötni, hogy megakadályozzuk a további szivárgást.

A második lépés

A második lépés mindenképp az legyen, hogy keresünk egy vízvezeték szerelőt. Ma már az interneten könnyedén találunk olyat, aki a nap 24 órájában kijön, ha nagy a baj.

Nem érdemes házilag barkácsolgatni a repedt csövet (hacsak nem mi magunk vagyunk vízvezeték szerelők), mert esetleg még több kárt csinálunk. Bízzuk ezt szakemberre.

A kiérkező szaki fel tudja mérni a kár súlyosságát, és azonnal lépni tud a megszüntetés érdekében. Ha bontás is szükséges a csőtörés javítása során, akkor a helyreállítás is eltarthat egy darabig, de sajnos ezt a lépést nem lehet megúszni. Amennyiben társasházban lakunk, ott segítséget nyújthat a társasházi biztosítás, ha nem, akkor csak a saját biztosítónkra vagyunk utalva.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük