Mindennapok

Segítség, nem tudom lehúzni a WC-t!

Kellemetlen, ugyanakkor egyáltalán nem ritka jelenség, hogy amikor le szeretnénk húzni a vécét, annak tartalma nem tűnik el a lefolyóban, helyette inkább megtelik vízzel a vécécsésze, és minden ott úszik benne. Jobb esetben ez szép lassan azért mégiscsak távozik, rosszabb esetben ott marad a WC-csészében, ha viszont igazán pechünk van, akkor még akár kifelé is elindulhat. A WC dugulása igen kellemetlen és súlyos probléma tud lenni, amit azonnal szeretnénk megoldani.

Mit tehetsz, ha eldugult a WC?

Nyilvánvaló persze, hogy valamit azonnal tenni kell a WC duguláselhárítás érdekében, hiszen mégsem hagyhatjuk úgy a WC-t.

Első gondolatunk a WC pumpa, ami azonban csak akkor fog segíteni, ha jól használjuk. Ahhoz, hogy a pumpa hatékonyan tudjon vákuumot képezni, víznek kell lennie a WC-csészében. Ha a pumpa kellőképpen letapadt, akkor ki-be mozgatással szerencsés esetben el tudjuk mozdítani a dugulást képző szennyeződést, így a lefolyó újra átjárhatóvá válik.

Amennyiben ez kevésnek bizonyul, lefolyótisztító szerekkel érdemes próbálkozni, habár ezeknek idő kell, hogy kifejtsék a hatásukat. Jó tudni, hogy többféle vegyszer keverése nem fogja gyorsabban megoldani a problémát, ellenben mérges gázokat szabadíthat fel, így veszélyes is lehet. Ha van otthon csőgörény, akkor azzal is érdemes lehet házilag próbálkozni.

Mikor kell szakembert hívni?

Sajnos azonban van az a szintű dugulás, amivel nem tudunk magunk megbirkózni, és kénytelenek vagyunk SOS duguláselhárító szakembert hívni a WC dugulás megszüntetése céljából. Szerencsére szinte mindig lehet találni azonnal kiérkező szakembert, aki gyorsan megszabadít a problémától, a lehető legkevesebb bontással.

Akkor is érdemes azonban előbb-utóbb szakembert hívni, ha meg tudtuk oldani a gondot, a dugulás ugyanis jelezheti, hogy itt lenne az ideje egy alapos karbantartásnak, hogy megelőzhessük a súlyosabb problémákat. Amennyiben ez elmarad, könnyen találhatjuk magunkat egyik pillanatról a másikra egy sokkal kellemetlenebb helyzet közepén – pedig egyszerű lenne a megelőzés!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük