vízvezetékszerelő
Mindennapok

Vízhálózatunk fejlődése a kezdetektől a napjainkban tapasztalható problémákig

A vízvezetékek története az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, az emberiség pedig az azóta eltelt több ezer év alatt is hasonló céllal épít egyre modernebb rendszereket a víz felhasználására. Visszatekintettünk a vízvezetékek múltjára, közben megnéztük, hol tart jelenleg ezek használata Magyarországon.

Egyiptomtól Aquincumon át Budapestig

Vízre szükség van az élethez, ez nem kérdés napjainkban, de nem volt az évezredekkel ezelőtt sem. Nem csoda, ha az emberekben hamar felmerült az igény, hogy az ivóvizet a lehető legközelebb juttassák otthonaikhoz. Erre elsőként az ókori Egyiptomban találtak megoldást, rézből alakítottak ki vezetékeket a víz irányítására, majd más kultúrákban, például az athéni aranykorban is megjelentek hasonló fejlesztések. Ami hazánkat illeti, a mai Budapest helyén feküdt a római kori Aquincum, amelynek modernizációja során a hódítók magukkal hozták a már használt tudásukat, így hamar csatornahálózattal szállították a vizet a városba. Mindez az időszámításunk szerinti 1. században történt, azaz csaknem kétezer éve léteznek vízhálózatok Budapest óbudai részén. Ha hozzátesszük, hogy a rómaiak imádták a fürdőket, kitalálható, hogy az évek múlásával folyamatosan fejlesztették a víz szállításának lehetséges módozatait. Több mint ezer évet kell ugornunk, mire kiépülnek itthon az első szivattyús vízrendszerek, majd előrelépünk a 19. századra, amikor szinte Budapest teljes csőhálózatát kicserélték ólomról öntöttvasra. Arra pedig egészen a 20. századig kellett várni, hogy vidéken vízművek épüljenek, illetve mindenhol megszokott és modern kialakítás kapjanak a vízhálózatok.

Napjaink helyzete és problémái

A vízvezetékek hálózatának fejlődése látványos, mégis felvet egy problémát, méghozzá azt, hogy mivel régóta használják azokat, bizony több helyen elavultak. Budapesten ez elsősorban a budai részen jellemző a dugulaselharitas-fix-aron.hu tapasztalatai szerint. A legnagyobb problémák közé sorolható az is, hogy rengetegen használják rosszul a vízvezetékeket, illetve a lefolyórendszert, valamint a kiépítés során nem biztosítják annak megfelelő lejtését. Ezek olyan bosszantó hibák, amelyek képesek a modern korban is rengeteg fejfájást okozni. Mit lehet tenni? A vízvezeték kialakításánál hozzáértő szakértőt kell keresni, a meglévő vezeték esetén pedig oda kell figyelni a rendszeres karbantartásra.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük