Régi utcaképek akkor és ma

XIX. század/XX. század

10 régi utcaképet néztünk meg a 19-20. századból, ahol lehet, utána jártunk, hogy is néz ki ma a környék. Csak javasolni tudjuk mindenkinek, hogy válasszatok ki egy-egy régi képet, s pl. a Google Street View segítségével találjátok meg, mi változott a kép készítése óta. Nagyon jó játék, órákat el lehet vele tölteni gond nélkül!

West Street, a Rector Streetnél állva, észak felé tekintve New Yorkban (1899). Ma a környék így néz ki (itt a Street View nézet):

 

Pályarekonstrukció Kansas City-ben, 1916. szeptember 21-én. A Business Street még így is elég forgalmas volt. Sajnos a képről a mai helyszín nem állapítható meg.

 

Perth, Ausztrália 1884-ben. A városnak ma több mint 1,9 millió lakosa van, ezzel az ország 4. legnépesebb városa. Itt sincs adat, melyik utcáról van szó.

 

North Bar, Beverley, Anglia (1921). A helyszín ma is könnyen beazonosítható, bár a jobb oldalon lévő Kings Arms Hotel helyett ma egy Royal Standard Inn nevű hotel található (Street View):

 

Main Street, Curacao, 1895. Jelenleg a Google nem ismer ilyen utcanevet ezen a helyen.

 

A Herkimer városa mellett álló Herkimer híd 1903-ban. A hidat Backwith Quackenbush hídépítő felügyeletével építették a villamosközlekedés számára. A vonal népszerű volt az emberek között, míg versenyképtelenné nem vált. 1933. július 1-én állították le a közlekedést (története itt).

* * * * *

Kövess minket Facebookon!* * * * *

Ma így néz ki a környék (Street View itt):

 

Látkép a rakpartról, Newcastle upon Tyne városában, 1835-ben. A távolban jól látszik a Szent Miklós katedrális. Próbáltam olyan Google street view képet betenni, ahonnan hasonló módon látszik a katedrális a rakpartról, de a környék már eléggé beépült, s nem látni az épületet. A katedrális szócikke a Wikipédián.

 

A frissen felújított villamosvágány a Tennessee állambeli Memphis-ben, a Main Street és a Madison Avenue kereszteződésében. Main Street már nincs a városban, csak S. Main Street, amely nem kapcsolódik a Madisonhoz.

 

A Long Street Sherborne-ban, Angliában, 1905-ben. A környék szinte ma is ugyanígy néz ki (Street View):

 

A Ryan Street 1884-ben. Az út már ekkor is a louisianai Lake Charles fő gazdasági útvonala volt. Sajnos az épületet nem találtam már meg, itt lehet végig követni az út vonalát a Google street view segítségével.

Mentés

Mentés

Mentés

Köszönjük, ha megosztod a bejegyzést!

Hozzászólások

A hozzászólásokhoz nem szükséges regisztráció, de a hozzászólások minden esetben csak kézi moderálás után jelennek meg.

Felhívjuk a kedves látogatók figyelmét, hogy a hozzászólók által írt hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az oldal szerkesztőinek véleményét, azokért felelősséget nem vállalunk. A nem megfelelő hozzászólásokat töröljük!

2 hozzászólás

  1. A ritkanlathatotortenelem blogról jutottam el ide. Nem bántam meg.
    Megakadt a szemem ezen a régi-mai utcakép bejegyzésen. Szeretem nézni az ilyeneket a StreetViewn is. Az utolsó kép nem hagyott nyugodni. Amennyire időm engedte, utánanéztem és szerintem a Ryan Street–Pujo Street kereszteződéséről lehet szó. Több képet is találtam az épületről, ami egy bank (látszik a csúcs alatt), valószínűleg a Calcasieu Bank elődje lehetett. A környéken volt a XX. szd eleji tűzvész, és a környéken elég sok bontott telek van most is. A fotó jobb oldalán az épület szerintem a Pujo Café ma cseresznye színre festett épülete lehet, bár a kiugró ablakok elhelyezkedése szerint inkább a Pujo Streeten lett volna a Bank épület és a Ryan felől van fényképezve.
    Nos ennyire jutottam. Közelebb ettől még nem vagyok a megoldáshoz, de legalább kicsit megismerkedtem egy távoli városkával és a történetével.

    • Köszi! Nagyon jó a meglátásod, szerintem is a Pujo Cafe ablakai azok a kiugró ablakok. Írtam is nekik egy levelet, hátha kapunk tőlük közelebbi információt. Mindenesetre nagy találat volt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

*