Történelem

A Hitler-bébi botrány – 1933

1933-ban, Hitler kancellári kinevezése után látott napvilágot egy brit lapban az állítólagos Hitler-bébit ábrázoló fotó, amelyet aztán rengeteg más újság is átvett, lévén egy képekkel foglalkozó hírügynökségtől származott az ominózus fotó.

A cikkben az új német kancellárt állítólag bébikorában ábrázoló fotó korántsem egy kedves kisgyereket ábrázolt, hanem egy kimondottan ellenszenves babát. Egy túlsúlyos, kócos, elöl hosszú hajú, gyermeket, mérges tekintettel, azt sugallva, hogy a németek vezetője már gyerekként sem volt éppen szimpatikus jelenség.

Az egyik amerikai újságcikk amiben az állítólagos „kis Hitler” szerepelt

Ne feledjük, Hitler még nem Németország teljhatalmú ura. Kancellári kinevezését a többszöri politikai válságnak és hatalmi vákumnak köszönheti, amibe az első világháború veszteseként és a nagy gazdasági világválság elszenvedőjeként Németország került. Amikor 1933. októberében a Chicago Tribune is bemutatta a fotót olvasóinak, az amerikai német konzulátus egy levelet küldött az újságnak, amiben kérte a fotó helyreigazítását, mivel az nem a csecsemő Adolf Hitlert ábrázolja.

Az „eredeti” fotó, amiből az első cikk elkészült

Ekkor visszakeresték a stock fotót, amit a cikkhez felhasználtak (kiderült, hogy az eredeti gazdája az Acme Newspictures ügynökség) és levélben megkeresték a berlini birodalmi kancelláriát, hogy bocsássanak a lap rendelkezésére egy eredeti – a csecsemő Hitlerről készült – képet.

1890. A valódi Hitler-bébi. A birodalmi kancellária ezt a képet küldte el a Chicago Tribune szerkesztőségének

A valódi – ténylegesen Hitlert ábrázoló – fotóval szembesülve a lap keresni kezdte a hamis kép modelljét, azaz a „randa bébit”. Az eredményre majdnem öt évig kellett várni.

1938-ban az ohiói Harriet Downs kezébe került egy régi újság, amiben azonnal felismerte saját fia John fényképét. A kép a fiúról másfél éves korában készült és az eredeti fotóhoz képest manipulált volt. Leretusálták a babasapkát, szélfútta haját kiegészítették, a hátteret eltüntették és a fényeket is kedvezőtlenebbre állították. Tény, hogy nem éppen a legelőnyösebb a fotó a babáról, de valljuk be inkább átlagosnak mondható, mint szörnyűnek.

A kép modellje John Warren amerikai baba volt

Mrs. Downs felvette a kapcsolatot az Acme Newspictures-el, aki 1938. októberében több lapban megjelentette a korrekciót. A kép a kis John May Warren-t ábrázolja, aki a helyreigazítás idején már 8 éves és kicsit sem hasonlít Hitlerre.

Sajnos a történet szomorú folytatása, hogy alig néhány hónappal később a kis Warren tejesüveggel kezében biciklizett hazafelé amikor is balesetet szenvedett és a törött üveg egyik darabja a szívébe fúródott, amibe a helyszínen belehalt.

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük