Rekviem az eltűnt városért

Most/Brüx (1238-1982)

A sziléziai (Csehország) Most/Brüx nevű 750 éves városa alatt a múlt század harmincas éveiben barnaszenet találtak. Ezért a teljes várost 1982-ben lerombolták, 60 ezer lakosát néhány kilométerrel odébb költöztették.

4c300d08c075439294ce18e81a4653d2_1.jpg

Az alábbi filmben a régi várost és a bontást láthatjuk, mikor is egész utcákat tettek a földdel egyenlővé másodpercek alatt. A Most alatt 17 méterrel talált szén miatt – a külszíni fejtéshez – a felszínt teljesen szabaddá kellett tenni.

Az 1964-ben kezdődött folyamat során egy teljesen új várost építettek fel néhány kilométerre a korábbi központtól. A bontási munkálatok során olyan épületeket is leromboltak, melyeknek történelmi jelentőségük volt.

Ilyen épület volt egy 15. századi sörfőzde, vagy az Alexander Graf által tervezett színház. A korábbi történelmi épületek helyett a szocializmusra jellemző panelházak és közintézmények épültek. Csupán néhány korábbi külvárosi épület maradt meg.

1280px-Most,_Starý_Most,_Přesunutý_kostel_EX.JPG

 

A többi régi templom, kolostor, középület műemlékeit is megmentették, ezeket a városi múzeumban állították ki. A város összes épületét lerombolták, de a Szűz Mária Mennybemenetele Templomot annak kulturális értéke miatt meg akarták menteni. A cseh késő gótika egyik legkiválóbb alkotása a korábbi Óváros főterén állt. 1517-32 között építették, korabeli reneszánsz és barokk képzőművészeti alkotásokkal.

Több terv közül végül a templom “elszállítását” választották. A munkálatok során a 71 méter magas tornyot lebontották, és az új város mellett újra felépítették. A templom többi része köré egy betongyűrűt építettek, a szerkezetet acéllal erősítették meg. Így akarták az újonnan felépített torony mellé tolni.

A vontatás előkészítése hét évig tartott: a vontatási útvonalon álló épületeket is el kellett bontani, valamint a külszíni fejtés miatt az úton lévő mélyebb területeket is fel kellett tölteni.

A síneket a templom alá építették, és a Škoda gyár által gyártott speciális vasúti emelőkocsikat helyezték a statikailag fontos pontokra. Összesen 53 db ilyen gépet használtak fel. 1975 őszén, szeptember 30 és október 27 között, 28 nap alatt vontatták a templomot az új helyére.

A vontatás sebessége mindössze 1-3 centiméter volt óránként. Miután a helyére került az épület, megkezdődött a felújítás, ami 1988-ig tartott.

 
1280px-Most-Panorama-1.JPG
 
Most/Brüx mai látképe. A bal oldalon az eredeti város megmaradt pár épülete az elszállított Szűz Mária Mennybemenetele Templommal, jobbra az újonnan épített szocialista stílusú település.

(Wikipedia)
[hirlevel]

Mentés

Mentés

3 thoughts on “Rekviem az eltűnt városért

 • 2017.09.07. at 13:13
  Permalink

  Vagy a 28 nap, vagy a vontatás sebessége (1-3 cm/ óra) nem stimmel, mert a cikk adatai alapján mindössze ~15 méterrel tették arrébb a templomot. Megérte volna ennyi időt és energiát ebbe fektetni 15 méterért?

  Reply
  • 2017.09.07. at 18:45
   Permalink

   látod Te vagy az első, aki utánaszámolt a dolognak és tényleg igazad van. a magyar nyelvű wiki oldal téved. ha a cseh nyelvű – kizárólag a templomról szóló – linket olvasom, akkor ott teljesen mások a számok.
   a templomot 841 méterrel költöztették odébb, mintegy 12%-os lejtőn (az szép), 1.2-3.2 centiméteres sebességgel PERCENKÉNT!
   köszi az észrevételt. szép estét!

   Reply
 • 2019.02.13. at 17:32
  Permalink

  A bunkóság határtalan. Lényegében többet vesztettek mint nyertek. Budapesten is ezt csinálják csak nem a kőszén hanem a terület miatt. Némi haszonért elpusztítják a régi szépet és a helyébe valami olcsó egyszerű kerül. A többség és az elkövetkezendő generációk vesztenek csak azért, hogy néhány politikus-vállalkozó nyerjen.
  Unokáink már nem fogják látni csak képekről, hogy mire voltak képesek az elődök. Nem lesz mire büszkének lenni. Jötttment senkiknek fognak tűnni akik nem örököltek semmit. A tízmillió koldus országa leszünk.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük