Történelem

Rekviem az eltűnt városért

Most/Brüx (1238-1982)

A sziléziai (Csehország) Most/Brüx nevű 750 éves városa alatt a múlt század harmincas éveiben barnaszenet találtak. Ezért a teljes várost 1982-ben lerombolták, 60 ezer lakosát néhány kilométerrel odébb költöztették.

4c300d08c075439294ce18e81a4653d2_1.jpg

Az alábbi filmben a régi várost és a bontást láthatjuk, mikor is egész utcákat tettek a földdel egyenlővé másodpercek alatt. A Most alatt 17 méterrel talált szén miatt – a külszíni fejtéshez – a felszínt teljesen szabaddá kellett tenni.

Az 1964-ben kezdődött folyamat során egy teljesen új várost építettek fel néhány kilométerre a korábbi központtól. A bontási munkálatok során olyan épületeket is leromboltak, melyeknek történelmi jelentőségük volt.

Ilyen épület volt egy 15. századi sörfőzde, vagy az Alexander Graf által tervezett színház. A korábbi történelmi épületek helyett a szocializmusra jellemző panelházak és közintézmények épültek. Csupán néhány korábbi külvárosi épület maradt meg.

1280px-Most,_Starý_Most,_Přesunutý_kostel_EX.JPG

 

A többi régi templom, kolostor, középület műemlékeit is megmentették, ezeket a városi múzeumban állították ki. A város összes épületét lerombolták, de a Szűz Mária Mennybemenetele Templomot annak kulturális értéke miatt meg akarták menteni. A cseh késő gótika egyik legkiválóbb alkotása a korábbi Óváros főterén állt. 1517-32 között építették, korabeli reneszánsz és barokk képzőművészeti alkotásokkal.

Több terv közül végül a templom „elszállítását” választották. A munkálatok során a 71 méter magas tornyot lebontották, és az új város mellett újra felépítették. A templom többi része köré egy betongyűrűt építettek, a szerkezetet acéllal erősítették meg. Így akarták az újonnan felépített torony mellé tolni.

A vontatás előkészítése hét évig tartott: a vontatási útvonalon álló épületeket is el kellett bontani, valamint a külszíni fejtés miatt az úton lévő mélyebb területeket is fel kellett tölteni.

A síneket a templom alá építették, és a Škoda gyár által gyártott speciális vasúti emelőkocsikat helyezték a statikailag fontos pontokra. Összesen 53 db ilyen gépet használtak fel. 1975 őszén, szeptember 30 és október 27 között, 28 nap alatt vontatták a templomot az új helyére.

A vontatás sebessége mindössze 1-3 centiméter volt óránként. Miután a helyére került az épület, megkezdődött a felújítás, ami 1988-ig tartott.

 
1280px-Most-Panorama-1.JPG
 
Most/Brüx mai látképe. A bal oldalon az eredeti város megmaradt pár épülete az elszállított Szűz Mária Mennybemenetele Templommal, jobbra az újonnan épített szocialista stílusú település.

(Wikipedia)
[hirlevel]

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük